Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan növeld a munkahelyi kreativitást irodaszerek segítségével?

2024. 04. 03. 10:00:00
Hogyan növeld a munkahelyi kreativitást irodaszerek segítségével?

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy az irodaszerek használata segíthet növelni a munkahelyi kreativitást és inspirációt?
Igen, jól olvastad! Az irodaszerek nemcsak eszközök, hanem kreatív katalizátorok is lehetnek.

Szóval helyezd magad kényelembe, vedd elő a tolladat, és készülj fel arra, hogy felfedezzük, hogyan változtathatja meg az irodaszerek használata a munkahelyi környezetet!

Mutatunk pár jegyzetelési technikát, melyek nemcsak rendszerezni segítik a gondolataidat, hanem ösztönzik a kreativitást is.

 • Koncepció rajzolás vagy koncepció térkép (concept mapping) egy olyan jegyzetelési technika, melyet gyakran használnak gondolatok, ötletek, információk vagy összegfüggések vizualizálására és strukturálására. Ez a módszer segít abban, hogy összekapcsoljuk az információkat és világosan megértsük a kapcsolatokat és a hierarchiát az adott témában.

  A koncepció rajzolás lényege, hogy egy központi témát vagy fogalmat középre helyezünk, majd köré fűzzük az ehhez kapcsolódó alapvető gondolatokat vagy fogalmakat. Ezeket a főbb fogalmakat vonalakkal vagy nyilakkal kötjük össze és további részleteket, alcímeket vagy kiegészítő információkat helyezünk el a vonalak mentén.

  Ez a technika segíthet abban, hogy strukturáltan rendezzük az információkat és könnyebben megértsük a bonyolultabb témákat vagy összefüggéseket. Emellett segíthet a memória és a tanulás folyamatában is, mivel a vizuális elemek segíthetnek az információk hatékonyabb megjegyzésében.
   
 • A Bullet Journal egy rugalmas és egyedi jegyzetelési módszer, melyet Ryder Carroll amerikai tervező fejlesztett ki. (Keress rá Instagramon a #bulletjournal hashtagre – elképesztő, milyen gyönyörű füzetek születnek!)

  Az alapelv az, hogy egyetlen jegyzetfüzetben, noteszben rendszerezed a napi teendőket, célokat, terveket és egyéb fontos információkat. Nincsenek szigorú szabályai, de általában három fő részből áll:

  Jegyzetek és feladatok naplózása
  Egy egyszerű és gyors módon jegyezd fel a fontos teendőket és eseményeket a naplódban. Használhatsz különféle jelöléseket és szimbólumokat (pl. pontokat, kereszteket, nyilakat stb.), hogy kategorizáld és jelöld a különböző típusú feladatokat.

  Tervezés és követés
  Tervezd meg a hosszú távú célokat és projekteket, majd szervezd ezeket rövidebb időszakra, például havi vagy heti tervekbe. Ez segít abban, hogy strukturáltan és hatékonyan dolgozz a céljaid elérésén.

  Kreatív kiegészítők
  A bullet journaling egyik vonzereje, hogy szabadon kifejezheted a kreativitásodat a jegyzetfüzet dekorálásával, színezésével, doodle-készítéssel vagy akár scrapbookinggel. Ez a rész lehetőséget ad arra, hogy személyessé és egyedivé tedd a bullet journalodat, és még szórakoztatóbb legyen a jegyzetelés.
   

 • A színkódolt jegyzetelés során minden kategóriát vagy témát egy specifikus színhez rendelünk. Például a fontos időpontokat piros színnel jelölhetjük, a feladatokat zölddel, az ötleteket sárgával, stb.

  Miért jó színeket használni jegyzetelés során?
  Mert a színek stimulálják az agyat és gyorsabb, hatékonyabb információfeldolgozást tesznek lehetővé.

 

Tehát az irodaszerek nemcsak a munka elvégzését segítik, hanem a kreativitás és az inspiráció forrásai is lehetnek. Szóval ne korlátozd magadat a hagyományos irodaszerekre, hanem merj kreatívan gondolkodni, és fedezd fel azokat az eszközöket, amelyek segítenek kinyitni az elmédet és új ötleteket generálni. Irány az irodaszer.konkoord.hu webshop, válogass a kreatív irodaszerek széles választékából és légy még inspiráltabb a munkád során!

Tartalomhoz tartozó címkék: iroda